Interview

Zeiltalenten klaar voor (een deel van) de grote Ocean Race

Naar website
Langs de lijn en omstreken (NPO radio 1)

Het begon als de Whitbread Round the World Race, werd later de Volvo Ocean Race en is nu gewoon de Ocean Race. Het is een van de meest prestigieuze zeilwedstrijden ter wereld. Volgende maand gaat de nieuwste editie van start en dat is er niet zo maar een. Het evenement is uitgebreid met een sprintcup en daarin is ook een Nederlandse boot te bewonderen.

Het onderdeel is door de organisatie van de Ocean Race in het leven geroepen om een nieuwe generatie zeilers in staat te stellen om ervaring op te doen in één van de grootste zeilwedstrijden. In de sprintcup zullen vijf boten (type VO65) het tegen elkaar opnemen in drie van de zeven etappes. Nederland heeft ook een ijzer in het vuur met team JAJO. Naast schipper Jelmer van Beek bestaat het team in ieder geval uit Laura van Veen, Jorden Van Rooijen, Rutger Vos en Max Deckers. De komende tijd zal de rest van de bemanning bekend worden.

Navigator Max Deckers is van dit stel de vreemde eend in de bijt. Als een van de weinige is hij geen fulltime zeiler maar combineert hij het met een kantoorbaan bij een havenbedrijf in Rotterdam. Het is een beetje puzzelen maar het lukt goed vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken. “Zeilen is een sport die je best wel goed kan combineren met een ander leven. Iets waar je een vrij hoog niveau kan houden als je het wel regelmatig doet en selectief je wedstrijden uitzoekt.”

Jelmer is vanaf minuut 5 te horen vanuit Alicante.

Delen is lief