Orcas Vallen Team Jajo Aan

Omroep West | NOS: Orka’s vallen Team JAJO aan

Het Nederlandse zeilteam JAJO is donderdag tijdens een etappe van de Ocean Race het doelwit geworden van drie orka’s. De dieren had het gemunt op de roeren van het zeiljacht, zo is te zien op videobeelden van het team. Gelukkig bleef de schade beperkt en kon het team al snel weer doorzeilen.

Op het moment dat de orka’s aanvielen lag het zeilteam op de tweede plaats in de etappe van Den Haag naar Genua. Ze bevonden zich op dat moment vlak voor de Straat van Gibraltar, waar de laatste tijd wel vaker aanvaringen tussen orka’s en zeiljachten plaatsvinden. ‘Het was heel imposant om de orka’s te zien. Echt prachtige beesten maar we realiseerden ons ook goed dat het gevaarlijk was’, zegt schipper en Hagenaar Jelmer van Beek.

De aanval duurde slechts een kwartier. Op videobeelden vanaf de boot is te zien hoe de orka’s het zeiljacht moeiteloos bijhouden en met hun kop tegen de roeren slaan. Om de dieren af te schrikken begon de bemanning zelf lawaai te maken. Uiteindelijk maakten de orka’s rechtsomkeert.

Lees verder

Delen is lief