Team Jajo Tweede Ocean Race

Team JAJO eindigt als tweede in Genua en pakt tweede plaats in The Ocean Race

Naar website

Team JAJO finishte dinsdagmiddag in de laatste etappe van The Ocean Race als tweede in de VO65 klasse. Met deze tweede plek verzekert het Nederlandse team van schipper Jelmer van Beek zich van de tweede plaats in het eindklassement van The Ocean Race Sprint Cup achter het Poolse Team WindWhisper, dat alle drie de etappes won. De laatste etappe bracht de vloot van Den Haag in twaalf dagen naar het Italiaanse Genua.

Schipper Jelmer van Beek: blij, opgelucht en trots

“We zijn heel blij met de tweede plek. We hebben als team altijd gezegd in Genua gaat het op de laatste dag aankomen. En dat bleek ook zo te zijn. Gelukkig waren onze beslissingen vannacht spot-on net als de boothandeling. Tegelijkertijd ben ik ook opgelucht want je weet dat hier weinig wind staat en het had vanochtend ook zomaar nog anders kunnen lopen. Kijk naar Trifork/Mirpuri, die misschien wel het grootste gedeelte van de race met ons om de tweede plek heb gestreden en nu zomaar vierde of vijfde kunnen worden. Als Team JAJO kunnen we trots op onszelf zijn met deze tweede plek, we hebben het heel goed gedaan. Niet alleen in deze laatste etappe maar ook in de vorige twee etappes met een tweede en derde plek en winst van de In-Port Race thuis in Den Haag. Felicitaties natuurlijk voor het WindWhisper Racing Team die hebben laten zien deze race van uitzonderlijke klasse te zijn.”

Jajo Tweede Ocean Race

Licht weersomstandigheden en orka’s kenmerken laatste etappe

De laatste van de drie etappes van The Ocean Race Sprint Cup liet zich kenmerken door licht weersomstandigheden. Hierdoor duurde de trip maar liefst twaalf dagen in plaats van de bij vertrek in Den Haag verwachtte tien dagen. Al na twee dagen, bij het uitkomen van het Frans Engelse kanaal pakte het WindWhisper Racing Team de leiding, om die vervolgens niet meer uit handen te geven. In de dagen die volgden wist het Poolse team haar voorsprong dag in dag uit zelfs steeds een klein beetje uit te bouwen. Achter de Polen vocht Team JAJO lange tijd met het Trifork/Mirpuri Racing Team en later ook Vivá Mexico om de tweede plaats. Na afgelopen donderdag, vlak voor de Straat van Gibraltar, enige tijd opgehouden te zijn door Orka’s, lag Team JAJO zelfs even op de vierde plaats.

In de afgelopen nacht knokte Team JAJO zich vanuit derde positie langs Vivá Mexico terug naar de tweede plek door voor een route meer langs de kust te kiezen.

Navigator Max Deckers: “Het was een lange, langzame en op sommige momenten best wel intensieve etappe. Het lag heel dichtbij elkaar, met name met Trifork/Mirpuri en Viva Mexico. Gister moesten we er eerst voor zorgen dat we dichterbij kwamen, want we lagen nog wat achter. We wisten dat het vannacht licht weer zou worden en dan weet je dat er dingen kunnen gaan gebeuren. Gistermiddag hadden we Trifork/Mirpuri al ingehaald waardoor we als derde de nacht in gingen. We kozen er bewust voor om bij de kust en in eerste instantie bij de rest van de vloot te blijven. Waarbij we ze op bootsnelheid en manoeuvres voorbij wilden gaan. We zaten vannacht in een gijp-duel met Viva Mexico toen wij aan de goede kant van een wolk zaten en zijn niet. Wij kregen daar een windbaan en konden ze toen niet alleen voorbijkomen maar ook meteen een voorsprong opbouwen van een paar mijl. Vervolgens zijn we, ook toen de wind er weer uit zakte, de boot heel goed blijven varen waardoor we niet meer in de problemen kwamen. Maar toch blijf je de hele tijd achteromkijken, want het kan hier ook zomaar anders aflopen. Al met al zijn we super blij met deze tweede plek, zeker nadat WindWhisper al op dag twee een behoorlijke voorsprong had te pakken was dit het hoogst haalbare.”

JAJO TROTS OP JONGE EN GEDREVEN TEAM

Ivo van der Mark, CEO JAJO: “Ik ben enorm trots op het team. Deze jonge en gedreven mensen hebben laten zien wat doorzetten is. Ze gaan flexibel om met tegenslagen, denken out of the box, zijn gedreven en gepassioneerd en denken altijd in oplossingen. Natuurlijk heeft iedereen het op dit moment over de aanval van de orka’s, maar laten we niet vergeten dat ze tweede geworden zijn in Kaapverdië, derde in Den Haag en nu tweede in Genua. Een ontzettend knappe prestatie waar alle betrokkenen trots op mogen zijn!”

Team Jajo Tweede Ocean Race

Foto’s: Sailing Energy

Delen is lief