Klaar voor de Ocean Race 

Het team selecteren, manoeuvres trainen, de boot finetunen en de eerste havenrace. De laatste weken stonden volledig in het teken van de perfecte voorbereiding op de komende Ocean Race. En we hadden 8 januari de eerste havenrace. Een mooi begin van ons avontuur, dat helaas in stilte eindigde. Windstilte.   

In de voorbereiding trainen we manoeuvres en zijn we druk de boot zo snel en betrouwbaar mogelijk te krijgen. De laatste refit was in november in Barcelona. Vanaf dat moment is het belangrijk tijdens het zeilen zoveel mogelijk te testen en te finetunen. Voor mij als schipper was er nog een taak weggelegd: ik moest de laatste zeilers voor de 2 open  plekken selecteren. Ik heb hiervoor Gregg Parker en Joy Fitzgerald geselecteerd. Gregg is een sterke kerel, handig op het voordek en als trimmer. Joy is een slimme zeilster en lacht altijd. 

Inport race Alicante

Met het hele team bij elkaar hebben we hier de laatste week getraind en ons voorbereid op de Inport race. Deze race in de haven van Alicante was zondag 8 januari. Na de start lagen we al snel op een derde plek. Halverwege de race lukte het ons het Mirpurri Racing Team uit Portugal in te halen. Liggende op een mooie tweede plek achter het WhindWhisper team uit Polen zakte de wind er helemaal uit en werd het een drijfpartij. 

Het Poolse team was net op tijd bij de finishlijn. Complimenten. Wij en alle andere volgers finishten helaas buiten tijdslimiet. In mijn ogen is het een discutabele beslissing van de wedstrijdleiding om de wedstrijd niet in te korten. 5 van de 6 boten niet laten finishen is toch niet het doel van deze wedstrijd. Maar het is zoals het is. 

Bekijk In-Port race Alicante terug

Team draait goed

Ik kijk wel positief terug. De boot voelt goed, de nieuwe zeilen met de JAJO branding staan er mooi op en als team hebben we hier ook een gezellige tijd met elkaar. Een hoop ervaren zeilers hebben mij al verteld; voor je het weet is het allemaal weer voorbij. 

Kortom, ik heb het hier naar mijn zin. Als schipper is het heel fijn te zien dat het team goed draait. Iedereen is ergens anders aan boord verantwoordelijk voor. En iedereen doet zo goed mogelijk zijn of haar best dat allemaal zo goed mogelijk voor te bereiden voor de start. 

Daarnaast hebben we hier ook een goede tijd met elkaar. Het racevillage is open voor publiek en erg gezellig. Veel mensen  lopen langs bij onze boot en wensen en ons alvast succes. Zondag zullen er ook veel aan de kant staan als we vertrekken voor de eerste etappe richting de Kaapverdische eilanden. 

Interviews en succeswensen in de race village in Allicante. Foto: Caroline Korsten

Deze column verscheen ook op Zeilwereld.nl

Delen is lief